Op deze pagina staan de cijfers van de indicator 'De plaats van Nederland op de internationale medaillespiegel, Olympische en Paralympische sporten (Kernindicator) en medailles per sport'. Deze indicator wordt gebruikt voor het monitoren van het thema Maatschappelijke waarde van topsport van het Sportakkoord II.

Bron: Infostrada Statistics bv/Gracenote Global Sports Data ( NOC*NSF Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie))

Methode: Methoden en bronnen | Internationale medaillespiegel

Nieuwe cijfers verwacht: 2025

Cijfers van de indicator

Olympische sporten

Positie Nederland op de Wereldranglijst

Sla de grafiek Internationale medaillespiegel 2001-2024 over en ga naar de datatabel

8e plaats voor Nederland op de internationale medaillespiegel

Op 1 januari 2024 stond Nederland op een 8e plaats op de internationale medaillespiegel voor Olympische disciplines. Dit is gelijk aan het voorgaande jaar, en lager dan in 2022. De plaats van Nederland viel in 2022 hoger uit vanwege een aangepast deelnemersveld bij het WK schaatsen en shorttrack door verschillen in  COVID-19-maatregelen tussen landen. Tussen 2001 en 2024 varieerde de plaats van Nederland op deze internationale medaillespiegel tussen de 4e en 19e plaats.

In het jaar 2020 zijn een beperkt aantal wereldkampioenschappen gehouden en zijn de Olympische Spelen uitgesteld naar 2021. Om deze reden is er geen cijfer beschikbaar voor het jaar 2021.

Medailleverdeling

Sla de grafiek Medailleverdeling 1-1-2024 over en ga naar de datatabel

Nederland behaalt 60 medailles 

Nederland bezit op 1 januari 2024 in totaal 60 medailles (27 goud, 17 zilver en 16 brons) op de internationale medaillespiegel. Het betreft medailles gewonnen op de meest recente Olympische Spelen of wereldkampioenschappen, in Olympische disciplines. Hierdoor bezet Nederland op 1 januari 2024 de 8e plek op de internationale medaillespiegel voor Olympische disciplines. De ranglijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten met 144 medailles.

Paralympische sporten

Positie Nederland op de Wereldranglijst

Sla de grafiek Internationale medaillespiegel 2007-2024 over en ga naar de datatabel

10e plaats voor Nederland op de internationale medaillespiegel

Op 1 januari 2024 stond Nederland op de 10e plaats op de internationale medaillespiegel voor Paralympische disciplines. Vanaf 2007 is er data beschikbaar over de prestaties van de Paralympische sporters in de Paralympische disciplines op de wereldkampioenschappen. Tussen 2007 en 2024 varieert Nederland op deze internationale medaillespiegel tussen de 7e en 17e plaats.

In het jaar 2020 zijn een beperkt aantal wereldkampioenschappen gehouden en zijn de Olympische Spelen uitgesteld naar 2021. Om deze reden is er geen cijfer beschikbaar voor het jaar 2021.

Medailleverdeling

Sla de grafiek Medailleverdeling 1-1-2024 over en ga naar de datatabel

Nederland behaalt 69 medailles 

Nederland bezit op 1 januari 2024 in totaal 69 medailles (27 goud, 27 zilver en 15 brons) op de internationale medaillespiegel. Het betreft medailles gewonnen op de meest recente Paralympische Spelen of wereldkampioenschappen in Paralympische disciplines. Hierdoor bezet Nederland op 1 januari 2024 de 10e plek op de internationale medaillespiegel voor Paralympische sporten. De ranglijst wordt aangevoerd door China met 179 medailles.

Medaillespiegel junioren

Sla de grafiek Medailleverdeling 1-1-2024 over en ga naar de datatabel

14e plaats voor jeugd op de internationale medaillespiegel 

Op 1 januari 2024 stond de Nederlandse jeugd op een gedeelde14e plaats op de internationale medaillespiegel voor Olympische disciplines. Dit is gebaseerd op het totaal aantal gewonnen medailles (6 goud, 6 zilver en 5 brons) behaald tijdens Wereld Junior Kampioenschappen (WJK's) in 2023. Wat betreft Europese kampioenschappen, behaalden Nederlandse jeugdsporters ook een 15e plaats op de medaillespiegel. Dit is gebaseerd op het totaal aantal gewonnen medailles tijdens Europese Junior Kampioenschappen (EJK's) voor Olympische disciplines in 2023. 

De focus bij talentontwikkeling ligt op het ontwikkelen van de jeugdige sporter en niet (zozeer) op presteren zoals bij de senioren. Per sport verschilt het of EJK’s en WJK’s ‘ervaringsevenementen’ of ‘prestatie-evenementen’ zijn. De voorspellende waarde van prestaties op jeugdevenementen voor toekomstige prestaties verschilt per sport en per evenement.

Medailles per sport

Het eerste meetjaar voor medailles per sport is 2024. De cijfers hiervan worden in 2025 verwacht.

Meer informatie

Monitoring Sportakkoord II

De indicator op deze pagina wordt gebruikt om de voortgang van het Sportakkoord II (SAII) te monitoren. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) brengt lange-termijn-indicatoren in beeld, waarbij een verandering op de lange-termijn beoogd wordt. Deze cijfers kunnen niet direct worden verbonden aan de acties van het SAII, maar geven wel inzicht in de context van het thema. Voor een overzicht van alle thema’s en de bijbehorende indicatoren, zie de webpagina Monitoring Sportakkoord II of de publicatie Lange-termijn-indicatoren voor monitoring van Sportakkoord II.

Het thema Maatschappelijke waarde van topsport van het sportakkoord gaat over het vergroten van de maatschappelijke waarde van topsport. Hierbij is aandacht voor maatschappelijk verantwoord presteren, waardevolle topsportprestaties, het gebruiken van topsport voor maatschappelijke doelen en het vergroten van de zichtbaarheid en het bereik van topsport. Op deze pagina staan de indicatoren die worden gebruikt om dit thema te monitoren.