Op deze pagina wordt de voortgang van de zes thema's van het Sportakkoord II (SAII) weergegeven. En worden de lokale sportakkoorden toegelicht.

Indicatoren voor het monitoren van Sportakkoord II

Op 1 april 2023 is het Sportakkoord II (SAII) van start gegaan. Dit akkoord loopt tot en met eind 2026. SAII kent drie ambities:

  1. Het fundament op orde: voorwaarden, zoals bijvoorbeeld organisaties, voorzieningen en cultuur verbeteren om te kunnen sporten en daar plezier aan te beleven. 
  2. Een groter bereik: meer mensen voelen zich aangesproken en uitgenodigd om te gaan sport en sport te beleven.
  3. Meer (zichtbare) betekenis van sport: waarde van sport voor de maatschappij laten zien, zoals energie, plezier, zingeving en gezondheid, maar ook als bijdrage tegen eenzaamheid of kansenongelijkheid.

De strategie is uitgewerkt in zes thema's. Voor elk thema zijn indicatoren geselecteerd die de voortgang op lange termijn volgen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) brengt lange-termijn-indicatoren in beeld, die de indirecte impact van het sportakkoord laten zien. Deze cijfers kunnen niet direct worden verbonden aan de acties van het SAII, maar geven wel inzicht in de context van het thema.

Thema's

Inclusie en diversiteit

Gaat over een toegankelijke en laagdrempelige sportsector, waarin iedereen die mee wil doen daadwerkelijk mee kan doen en waarin sprake is van kansengelijkheid in en door sport- en beweegdeelname.

Sociaal veilige sport

Heeft als doel een basis te creëren waar iedereen veilig en met plezier kan sporten en sport kan beleven.

Vitale sportaanbieders

Is gericht op een kwalitatief sterk, veilig en toegankelijk sportaanbod voor iedereen dankzij een effectieve ondersteuningsstructuur voor sportaanbieders.

 

Vaardig in bewegen

Streeft naar kansen voor ieder kind en iedere jongere om vaardig en veelzijdig te sporten en te bewegen, waarbij plezier en ontwikkeling centraal staan.

Ruimte voor sport en bewegen

Is gericht op het creëren van een toekomstbestendige sportinfrastructuur die uitnodigend, faciliterend en toegankelijk is voor iedereen.

Maatschappe-lijke waarde van topsport

Heeft als streven om de maatschappelijke waarde van topsport zo groot mogelijk te maken.

Lokale sportakkoorden

In 2023 hebben alle gemeenten budget aangevraagd om het lokale sportakkoord te herijken of tot stand te brengen en uit te voeren (zie het kaartje hieronder of via Sport op de kaart). Met het herijken van de lokale sportakkoorden geven de gemeenten en hun samenwerkingspartners aan hoe zij nog meer inwoners aan het sporten en bewegen krijgen. In hun bijgestelde sportakkoord staat hoe zij dat doen.

De herijkingsdocumenten laten zien dat alle gemeenten met hun lokale partners aan de opgave werken om Nederland in beweging te krijgen vanuit hetzelfde referentiekader. Om de bijgestelde sportakkoorden uit te voeren, ontvangen de gemeenten jaarlijks een stimuleringsbudget. Daarnaast zetten zij lokale functionarissen in die gefinancierd worden uit de Brede Regeling Combinatiefuncties (onderdeel van Brede SPUK een regeling voor alle gemeenten op het gebied van sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis, met als doel een gezonde generatie in 2040. (een regeling voor alle gemeenten op het gebied van sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis, met als doel een gezonde generatie in 2040.)).

Lokale sportakkoorden 2022

 

Meer informatie

Zie voor het monitoren van Sportakkoord I het archief: Monitoring Sportakkoord I en Werken met lokale data.