Deze pagina beschrijft het cijfer, de bron en de methode van de (kern)indicator: de innovatiescore van de sportsector.

>Cijfers van de indicator

>Bronbeschrijving van de indicator

>Methodebeschrijving van de indicator

Samenvatting

Definitie: de innovatiescore van de sportsector.

De Sportinnovatiescore is gebaseerd op 3 gemeenschappelijke eigenschappen: Het heeft betrekking op de ontwikkeling en/of introductie van iets nieuws; Het raak direct de beoefening van de sport; Het is primair gericht op het bevorderen van sport en bewegen.

Bron: Sportinnovatiemonitor (Sportinnovator).

Meetfrequentie: eenmalig gemeten.

Cijfers van de indicator

Cijfers zijn beschikbaar in de Sportinnovator rapportage() en op de webpagina van het Sportakkoord.

Uitsplitsing mogelijkheden geografisch: nationaal.

Uitsplitsing mogelijkheden achtergrondkenmerken: per eigenschap van sportinnovatie, per sport ((top)sportevenementen, topsportprogramma’s, betaald voetbalorganisaties, fitnesscentra, volleybalverenigingen, tennisverenigingen en ongeorganiseerd hardlopen, wandelen en fietsen).

Bronbeschrijving van de indicator

Bron en bronhouder

De bron van deze indicator is de Sportinnovatiemonitor. De bronhouders van de Sportinnovatiemonitor zijn de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Mulier Instituut. De opdrachtgever is Sportinnovator.

Onderzoeksgroep

De Sportinnovatiemonitor wordt afgenomen onder betaald voetbalorganisaties, topsportprogramma’s van sportbonden, organisatoren van sportevenementen waar topsporters minimaal een deel vormen van het deelnemersveld, tennisverenigingen, volleybalverenigingen, fitnesscentra en partijen rondom ongeorganiseerd hardlopen, wandelen en fietsen. Per domein van sport en bewegen zijn 19 tot 1650 organisaties benaderd. Hier reageerden 7 tot 38 respondenten op.

Per domein van sport en bewegen was de respons 1-53%.

Modus van uitvraag

Het meetinstrument is eenmalig gebruikt. Een herhaling of vervolg is nog in ontwikkeling.

De periode van dataverzameling liep van december 2020 tot en met half maart 2021. Het betreft een digitale vragenlijst.

Historische informatie bron

N.v.t.

Methodebeschrijving van de indicator

Deelnemers

De omvang van de groep die de vragenlijst heeft ingevuld is 108 sportorganisaties.

De streekproef is representatief.

Vraagstelling

Het betreft verschillende vragen/stellingen die slaan op:

  1. De ontwikkeling en/of introductie van iets nieuws (nieuw product, dienst, sportactiviteit) (prominente indicator: de mate van nieuwheid),
  2. Het raak direct de beoefening van sport (prominente indicatoren: aantal sportbeoefenaars die er direct door geraakt worden, aantal ontwikkelde en/of geïntroduceerde innovaties)
  3. Primair gericht op het bevorderen van sport en bewegen (prominente indicatoren: mate van prestatieverbetering, maatschappelijke impact, economische impact).

De antwoordmogelijkheid is de Likert scale 7 punts, en enkele cijfers (zoals R&D budget). Het betreft momentopnamen. Budgetten zijn uitgevraagd op basis van het boekjaar.

De innovatiemonitor is een gevalideerde methode die wordt toegepast door de UvA. Voor de sportsector heeft het Mulier Instituut geholpen om het toe te passen in deze omgeving. 

Analyse beschrijving

De kengetallen per ondervraagde sportorganisaties worden berekend via een herrekening van de score op een 7-puntschaal naar een waarde op een schaal van 1 tot 10. Dit houdt overigens niet in dat een score van een 5,5 of hoger staat voor een voldoende. De kengetallen zijn bedoeld om sportinnovatie te kwantificeren. 

Eerder gemeten

De indicator is in 2021 voor het eerst gemeten. Herhaling of vervolg is nog in ontwikkeling.

Historische informatie methode

N.v.t.

Contactinformatie

C. Dalhuisen (Mulier Instituut), sportenbewegenincijfers@rivm.nl