Op deze webpagina's wordt het beweeg-, sport-, en zitgedrag van kinderen en jongeren met een leeftijd van 0 t/m 24 jaar uiteengezet op basis van gegevens van de Leefstijlmonitor*. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Deze cijfers worden doorgaans gerapporteerd o.b.v. van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor. Hier is echter voor een afwijkende bron gekozen (Aanvullende module van de Leefstijlmonitor (LSM-A) Bewegen en Ongevallen) vanwege de mogelijkheid om uit te splitsen naar type onderwijs. Cijfers voor de totale groep wijken daardoor af van de cijfers die te vinden zijn bij de Kernindicatoren op deze website.
Waarom deze themapagina?
Momenteel beweegt iets minder dan de helft van de kinderen en iets meer dan de helft van de jongeren te weinig. Dit terwijl in de jeugd de basis voor het sport- en beweeggedrag in het volwassen leven wordt gelegd. Als kinderen vroeg beginnen met voldoende bewegen, helpt dat in hun motorische vaardigheden en vergroot het de kans dat zij ook op latere leeftijd voldoende bewegen. Daarom zijn kinderen en jongeren een belangrijke doelgroep voor het sport- en beweegbeleid. De cijfers op deze pagina's geven informatie over het sport-, beweeg- en zitgedrag van verschillende groepen kinderen en jongeren in Nederland.
Wat is voldoende bewegen?
In 2017 zijn de Beweegrichtlijnen opgesteld door de Gezondheidsraad. De Beweegrichtlijnen bestaan uit een aantal adviezen:
Voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar geldt:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Doe minstens 1 uur per dag aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
- En: voorkom veel stilzitten.
Voor 18 t/m 24-jarigen geldt:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
- En: voorkom veel stilzitten.
Voor kinderen in de leeftijd 0 tot en met 3 jaar geldt geen beweegrichtlijn, maar een beweegadvies: laat kinderen in deze leeftijdscategorie regelmatig bewegen en zorg voor zo min mogelijk beperkingen hierin.
Meetbaar maken van de Beweegrichtlijnen
Twee van de elementen uit het Gezondheidsraadadvies zijn meetbaar gemaakt in de kernindicator ‘Beweegrichtlijnen’: minimaal 60 minuten per dag matig en/of zwaar intensieve activiteiten (onderdeel 1) en minimaal drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten (onderdeel 2).
Zitgedrag is ook onderdeel van het Gezondheidsraadadvies. Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel uur zitten per dag slecht is voor je gezondheid. Dit komt omdat wetenschappers nog niet duidelijk hebben kunnen vaststellen hoe het aantal uren zitten precies invloed heeft op je gezondheid. De kernindicator ' Zitgedrag' betekent het aantal uren dat Nederlanders zitten op een gemiddelde dag in de week.
Hieronder staan kort een aantal definities van 'Kernindicatoren Sport en Bewegen' uitgewerkt ter ondersteuning van de cijfers die op deze webpagina's worden getoond.
- Beweegrichtlijnen: de Beweegrichtlijnen zijn in 2017 gedefinieerd door de Gezondheidsraad en bestaan uit een aantal adviezen (zie Achtergrondinformatie).
- Wekelijkse sporter: iemand die één keer per week of vaker sport.
- Zitgedrag: het gemiddeld aantal uren zittende en (half)liggende activiteiten (met uitzondering van slapen), waarbij weinig energie wordt verbruikt (≤1,5 MET). Voorbeelden zijn tv-kijken, lezen, puzzelen, op de computer werken, zittend gamen of zitten tijdens transport.