Het aandeel van de Nederlandse bevolking van 4 jaar en ouder dat voldoet aan de Beweegrichtlijnen
De kernindicator Beweegrichtlijnen is in 2017 gedefinieerd door de Gezondheidsraad en bestaat uit een aantal adviezen (zie onderstaand uitklapmenu). Iemand voldoet aan de beweegrichtlijnen door zowel voldoende matig en/of zwaar intensieve activiteiten (Onderdeel 1) als spier- en botversterkende activiteiten (Onderdeel 2) te doen.
Bron: CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek)-Gezondheidsenquête (2001-2013), Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) (2014-2024)
Meetjaar: 2024
Nieuwe cijfers verwacht: 2026
Voor volwassenen en ouderen (18 jaar en ouder):
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen
- En: voorkom veel stilzitten
Voor kinderen (4 t/m 17 jaar):
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter
- Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel
- Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten
- En: voorkom veel stilzitten
Overzicht
Voldoen aan de Beweegrichtlijnen is één van de kernindicatoren voor het landelijk monitoren van sport en bewegen. Bewegen Nederlanders voldoende om gezond te zijn? Op deze pagina worden de nationale cijfers gepresenteerd. Deze worden voor verschillende regio's, gemeenten en groepen in de bevolking beschreven. Ook worden de beweegactiviteiten die gedaan worden weergegeven. Het voldoen aan de Beweegrichtlijnen wordt vergeleken met enkele andere kernindicatoren en een internationale vergelijking wordt gemaakt. Daarnaast wordt een korte toelichting op het huidige beleid gegeven.
alle kernindicatoren
Heden, verleden en toekomst
Nationaal
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen 2001-2024*^ over en ga naar de datatabelDe helft van de Nederlanders voldoet
In 2024 voldeed 51% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar en ouder aan het onderdeel (1) matig of zwaar intensieve inspanning en 82% aan het onderdeel (2) spier- en botversterkende activiteiten. Op deze manier voldeed 46% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de Beweegrichtlijnen. Dit is vergelijkbaar met het voorgaande jaar en het niveau van 2018.
Trend over tijd
Tussen 2001 en 2020 is er een licht stijgende trend te zien voor zowel het voldoen aan de matig tot zwaar intensieve activiteiten als spier- en botversterkende activiteiten. Na 2020 is er een daling te zien, al lijkt deze in 2023 te stabiliseren. In de Sport Toekomstverkenning wordt geconcludeerd dat Nederlanders in toekomst net zo actief zijn als nu en wellicht iets meer.
Regionaal
Voldoen aan de Beweegrichtlijnen per GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)-regio
Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 voldoet gemiddeld 47,5% van de volwassenen van 18 jaar en ouder aan de Beweegrichtlijnen. Per GGD-regio varieert het percentage van 40,3 tot 54,6%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de kaart te klikken.
Vergelijk met andere kaart
Gerelateerde kaarten
Meer informatie
- Achterliggende cijfers: RIVM-Statline
Bron: Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 GGD’en, CBS en RIVM
Lokaal
Voldoen aan de Beweegrichtlijnen per gemeente
Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 voldoet gemiddeld 47,5% van de volwassenen van 18 jaar en ouder aan de Beweegrichtlijnen. Per gemeente varieert het percentage van 33,2 tot 66,1%. Meer gegevens over dit onderwerp zijn te vinden door op de kaart te klikken.
Vergelijk met andere kaart
Gerelateerde kaarten
- Cijfers per regio
- Cijfers per wijk en buurt
- Fietsgebruik per gemeente
- Overzicht van alle kaarten over sport en bewegen
Meer informatie
- Achterliggende cijfers: RIVM-Statline
- Ten behoeven van de monitor van het Sportakkoord is een aanvullende Excel gepubliceerd met tijd besteed aan verschillende beweegactiviteiten op gemeentelijke niveau
Cijfers per wijk en buurt
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft cijfers over gezondheid en leefstijl berekend voor alle wijken en buurten in Nederland op basis van de Gezondheidsmonitor van GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)’en, CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en RIVM. Omdat er vaak te weinig respondenten per wijk of buurt zijn, gebruikt het RIVM het 'SMAP'-model waarmee de cijfers geschat kunnen worden. Meer informatie over de gebruikte methode staat bij verantwoording.
Bron: Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 GGD’en, CBS en RIVM
* In het statistiekjaar 2020 werd de waarneming voor de Gezondheidsenquête verstoord door de coronacrisis. In een deel van het jaar was niet mogelijk om aan huis interviews af te nemen en kwam er dus alleen via internet respons binnen. Om hiermee om te kunnen gaan is het weegmodel van de Gezondheidsenquête aangepast voor het jaar 2020. Daarbij is gebruik gemaakt van tijdreeksmodellen om te kunnen corrigeren voor het wegvallen van een deel van de waarneming. Meer informatie hierover kunt u vinden in deze nota. Ook in 2021 had de waarneming voor de Gezondheidsenquête te kampen met verstoringen, als gevolg van corona(maatregelen). Daar is op dezelfde manier mee omgegaan als in 2020. Bij de interpretatie van de cijfers van 2020 en 2021 moet rekening worden gehouden dat de COVID-19-pandemie en de daarmee gepaard gaande maatregelen mogelijk invloed kunnen hebben gehad op het gedrag en de gezondheid van de geïnterviewde zelf.
Het invoeren en optimaliseren van de doelgroepenbenadering in 2021 heeft bij enkele uitkomstvariabelen invloed gehad op de cijfers. Er is door CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en Trimbos-instituut aanvullend onderzoek gedaan, waarbij de waarneemstrategie van 2021 is gesimuleerd op de data van 2014 tot en met 2019. Op die manier kon geschat worden hoe voor die jaren de uitkomsten op enkele kernvariabelen zouden zijn geweest als toen al de waarneemstrategie van 2021 was toegepast. Bij de kernvariabelen over het gebruik van niet-voorgeschreven medicijnen, roken, dagelijks roken, overmatig alcoholgebruik en het voldoen aan de beweegrichtlijnen werden in sommige jaren verschillen gevonden tussen de gepubliceerde en gesimuleerde uitkomsten. Deze verschillen werden met name in de jaren 2014 t/m 2017 gevonden. Over de aanvullende analyses is een nota geschreven, waarin wordt geadviseerd om uit te blijven gaan van de gepubliceerde cijfers van voorgaande jaren. Meer over deze analyse en de uitkomsten is te vinden in de nota: Dataverzamelingsproces Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2014-2021.
^ Vanaf 2019 zijn vragen over beweegonderwijs op school aan de vragenlijst toegevoegd om een beter beeld te krijgen van het beweeggedrag van jongeren. Dit wil zeggen dat aan jongeren vanaf 12 jaar die basisonderwijs, praktijkonderwijs, VMBO, HAVO, VWO of MBO volgen, vragen zijn toegevoegd over gymlessen op school en beweeg- en sportactiviteiten die zijn geregeld vanuit school. Hierdoor zijn de cijfers over de beweegrichtlijnen, met name die over jongeren, vanaf 2019 minder goed vergelijkbaar met de cijfers van voor 2019.
Bron: CBS-Gezondheidsenquête (2001-2013), Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) i.s.m het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) (2014-2023) en Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 GGD'en, CBS en RIVM
Methode: De kernindicator beweegrichtlijnen is nagevraagd met de SQUASH vragenlijst in de Gezondheidsenquête. In deze vragenlijst wordt gevraagd om voor een normale week in de afgelopen maanden de gemiddelde tijd te schatten die wordt besteed aan verschillende activiteiten. Meer informatie is te vinden op de methodepagina.
Cijfers over sport en beweeggedrag tijdens de coronapandemie worden uitgebreid toegelicht in het rapport 'Sport- en Beweeggedrag in 2020'.
Voldoen aan Beweegrichtlijnen door verschillende groepen in de bevolking
Geslacht
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen naar geslacht 2001-2024* over en ga naar de datatabelKleine verschillen tussen mannen en vrouwen
Van de Nederlanders van 4 jaar en ouder voldeed in 2024 49% van de mannen en 43% van de vrouwen aan de Beweegrichtlijnen. Dit verschil komt voornamelijk doordat mannen vaker voldoen aan het onderdeel matig of zwaar intensieve inspanning dan vrouwen.
Tussen 2001 en 2016 zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen klein en wisselen ze elkaar af in wie het vaakst voldoet aan de Beweegrichtlijnen. Over het algemeen laten ze beide een licht stijgende trend zien tot en met 2020. Vanaf 2021 is er een daling te zien in het voldoen aan de Beweegrichtlijnen voor zowel mannen als vrouwen. Vanaf 2023 stabiliseert deze daling voor vrouwen, terwijl mannen weer een lichte stijging laten zien.
Leeftijd
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen naar leeftijd 2001-2024*^ over en ga naar de datatabelKinderen voldoen het vaakst
Het percentage Nederlanders dat voldoende beweegt verschilt per leeftijdsgroep. In 2024 voldeden kinderen (4 t/m 11 jaar) het vaakst aan de beweegrichtlijnen (62%), gevolgd door 18 t/m 64-jarigen (47%). Voor ouderen (65 plussers) en jongeren (12 t/m 17 jaar) ligt dit percentage lager (respectievelijk 42% en 39%).
Over de tijd is te zien dat ouderen steeds meer zijn gaan bewegen. Voor volwassenen is tussen 2020 en 2023 een daling te zien in het percentage dat voldoende beweegt ten opzichte van voorgaande jaren. In 2024 is dit percentage weer licht gestegen. Het percentage jongeren dat voldoende beweegt varieert over de tijd. Vanaf 2019 ligt dit percentage bijna 7% hoger dan het jaar daarvoor. Dit kan grotendeels verklaard worden doordat vanaf 2019 bewegingsonderwijs nagevraagd is voor jongeren^. Voor kinderen was dit al het geval.
Zie ook de Themapagina kinderen en jongeren voor verdere cijfers voor voldoen aan Beweegrichtlijnen onder 4- t/m 24-jarigen.
Opleidingsniveau
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen naar niveau hoogst voltooide opleiding 2001-2024* over en ga naar de datatabelVerschillen tussen opleidingsniveaus zijn groot
Het percentage Nederlanders van 25 jaar en ouder dat voldoende beweegt neemt toe met het opleidingsniveau. In 2024 was het percentage hbo'ers en wo'ers dat voldoet aan de Beweegrichtlijnen meer dan anderhalf keer zo groot als het percentage onder mensen met basisonderwijs of een vmbo-diploma (51% versus 33%).
Van 2001 tot 2018 laten alleen de Nederlanders met een hbo- of wo-opleiding een stijging zien. Het percentage voldoen aan de richtlijn is voor de andere twee opleidingsgroepen tot 2018 min of meer stabiel over de tijd. Voor deze groepen is in 2019 en 2020 een lichte stijging te zien, waardoor de verschillen tussen de opleidingsniveaus zijn toegenomen. In 2021 en 2022 is het percentage voldoen aan de Beweegrichtlijnen het meest gedaald voor mensen met een havo-, vwo- of mbo-diploma en hbo'ers en universitair geschoolden. Hierdoor zijn de verschillen tussen de opleidingsniveaus weer kleiner geworden. In 2023 daalden de percentages voor mensen met basisonderwijs of een vmbo-diploma en voor mensen met een havo-, vwo- of mbo-diploma, waar deze juist stegen voor Nederlanders met een hbo- of wo-achtergrond. In 2024 stijgt het percentage voor mensen met een havo-, vwo- of mbo-diploma, terwijl dit voor de andere opleidingen gelijk blijft aan 2023.
Langdurige aandoening/beperking
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen naar langdurige aandoening/beperking 2014-2024* over en ga naar de datatabelMensen met een beperking voldoen minder vaak
In 2024 voldeden Nederlanders van 12 jaar en ouder met een lichamelijke beperking (motorisch, auditief, visueel) en/of een langdurige aandoening minder vaak aan de Beweegrichtlijnen dan mensen zonder aandoening of beperking (49%). Dit percentage was het laagst bij mensen met zowel een lichamelijke beperking als een langdurige aandoening; slechts 20% voldeed. Onder mensen met alleen een lichamelijke beperking was het percentage dat voldoet aan de beweegrichtlijnen (34%) iets lager dan bij mensen met alleen een langdurige aandoening (43%).
*De vraag over het hebben van een lichamelijke beperking is in 2015 aan een kleiner deel van de onderzoeksgroep gesteld dan gebruikelijk. Hierdoor zijn de aantallen waarop het cijfer gebaseerd is klein.
Type aandoening
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen naar type aandoening 2024 over en ga naar de datatabelVoldoen aan Beweegrichtlijnen verschilt per type aandoening
Van de Nederlanders van 18 jaar en ouder met een langdurige aandoening voldoet 37% aan de Beweegrichtlijnen, maar dit percentage verschilt per type aandoening. Ter illustratie, in 2024 varieerde dit percentage van 27% onder mensen met COPD tot 43% onder mensen met een allergie.
Aan respondenten is van een aantal veel voorkomende ziekten/aandoeningen gevraagd of ze deze recent (nu of in de afgelopen 12 maanden) hebben gehad. Daarnaast is van een aantal langdurige ziekten gevraagd of ze ooit in het leven zijn vastgesteld (hartinfarct, diabetes, beroerte).
Type beperking
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen naar type lichamelijke beperking 2010-2024* over en ga naar de datatabelMensen met een motorische beperking voldoen het minst vaak
In 2024 voldeden Nederlanders van 12 jaar en ouder met een visuele (32%) of een auditieve (28%) beperking vaker aan de Beweegrichtlijnen dan degenen met een motorische beperking (17%).
Sinds 2010 is type beperking nagevraagd. Over de tijd varieert in alle drie de groepen het percentage dat voldoet aan de Beweegrichtlijnen. Ten opzichte van 2010 zijn de percentages in 2024 vergelijkbaar.
*De vraag over het hebben van een lichamelijke beperking is in 2015 aan een kleiner deel van de onderzoeksgroep gesteld dan gebruikelijk. Hierdoor zijn de aantallen waarop het cijfer gebaseerd is klein.
Ervaren gezondheid
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen naar ervaren gezondheid 2024 over en ga naar de datatabelMensen met een (zeer) slechte ervaren gezondheid voldoen het minst
In 2024 voldeden Nederlanders van 4 jaar en ouder met een zeer goede (57%) of een goede (49%) ervaren gezondheid vaker aan de Beweegrichtlijnen dan degenen die hun ervaren gezondheid 'gaat wel' (34%) of '(zeer) slecht' (20%) scoren.
De cijfers vanaf 2014 zijn te vinden in het onderstaande Exceldocument.
Psychische gezondheid
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen naar psychische gezondheid 2024 over en ga naar de datatabelMensen met angst- of depressiegevoelens voldoen minder vaak
In 2024 voldeden Nederlanders van 12 jaar en ouder met angst- of depressiegevoelens minder vaak aan de beweegrichtlijnen (43%) dan degenen zonder angst- of depressiegevoelens (47%).
De cijfers vanaf 2014 zijn te vinden in het onderstaande Exceldocument.
Overig
Download de overige uitsplitsingen
Het voldoen aan de beweegrichtlijnen is ook uitgesplitst naar:
- Herkomst
- Burgerlijke staat
- Huishoudsamenstelling
- Maatschappelijke arbeidspositie
- Mate van verstedelijking
- Mate van overgewicht
- Wekelijkse sporters
Deze cijfers zijn te vinden in het Excelbestand dat hieronder te downloaden is.
Cijfers voor meetjaar 2024 volgen medio mei 2025.
Uitgebreidere cijfers zijn ook te vinden op CBS Statline.
* In het statistiekjaar 2020 werd de waarneming voor de Gezondheidsenquête verstoord door de coronacrisis. In een deel van het jaar was niet mogelijk om aan huis interviews af te nemen en kwam er dus alleen via internet respons binnen. Om hiermee om te kunnen gaan is het weegmodel van de Gezondheidsenquête aangepast voor het jaar 2020. Daarbij is gebruik gemaakt van tijdreeksmodellen om te kunnen corrigeren voor het wegvallen van een deel van de waarneming. Meer informatie hierover kunt u vinden in deze nota. Ook in 2021 had de waarneming voor de Gezondheidsenquête te kampen met verstoringen, als gevolg van corona(maatregelen). Daar is op dezelfde manier mee omgegaan als in 2020. Bij de interpretatie van de cijfers van 2020 en 2021 moet rekening worden gehouden dat de COVID-19-pandemie en de daarmee gepaard gaande maatregelen mogelijk invloed kunnen hebben gehad op het gedrag en de gezondheid van de geïnterviewde zelf.
Het invoeren en optimaliseren van de doelgroepenbenadering in 2021 heeft bij enkele uitkomstvariabelen invloed gehad op de cijfers. Er is door CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en Trimbos-instituut aanvullend onderzoek gedaan, waarbij de waarneemstrategie van 2021 is gesimuleerd op de data van 2014 tot en met 2019. Op die manier kon geschat worden hoe voor die jaren de uitkomsten op enkele kernvariabelen zouden zijn geweest als toen al de waarneemstrategie van 2021 was toegepast. Bij de kernvariabelen over het gebruik van niet-voorgeschreven medicijnen, roken, dagelijks roken, overmatig alcoholgebruik en het voldoen aan de beweegrichtlijnen werden in sommige jaren verschillen gevonden tussen de gepubliceerde en gesimuleerde uitkomsten. Deze verschillen werden met name in de jaren 2014 t/m 2017 gevonden. Over de aanvullende analyses is een nota geschreven, waarin wordt geadviseerd om uit te blijven gaan van de gepubliceerde cijfers van voorgaande jaren. Meer over deze analyse en de uitkomsten is te vinden in de nota: Dataverzamelingsproces Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2014-2021.
^ Vanaf 2019 zijn vragen over beweegonderwijs op school aan de vragenlijst toegevoegd om een beter beeld te krijgen van het beweeggedrag van jongeren. Dit wil zeggen dat aan jongeren vanaf 12 jaar die basisonderwijs, praktijkonderwijs, VMBO, HAVO, VWO of MBO volgen, vragen zijn toegevoegd over gymlessen op school en beweeg- en sportactiviteiten die zijn geregeld vanuit school. Hierdoor zijn de cijfers over de beweegrichtlijnen, met name die over jongeren, vanaf 2019 minder goed vergelijkbaar met de cijfers van voor 2019.
Beweegrichtlijnen uitgesplitst naar achtergrondkenmerken 2001-2020
Beweegactiviteiten per leeftijdsgroep
4 t/m 11 jaar
Sla de grafiek Uren per week besteed aan beweegactiviteiten 2024 over en ga naar de datatabelBuitenspelen is belangrijk voor kinderen
In 2024 halen Nederlandse kinderen (4 t/m 11 jaar) hun beweging voornamelijk uit buitenspelen, thuis (gemiddeld 7,5 uur per week) en op school (gemiddeld ruim 6,5 uur per week). In totaal besteden kinderen gemiddeld ruim 14 uur per week aan buitenspelen. Daarnaast is sporten met gemiddeld ruim 2 uur per week belangrijk. Kinderen besteden ruim 24 uur per week aan beweegactiviteiten; dat is gemiddeld bijna 3,5 uur per dag.
Deze cijfers voor 2015-2023 zijn te vinden in onderstaand Exceldocument. Zie ook de Themapagina kinderen en jongeren voor verdere cijfers voor beweegactiviteiten onder 0- t/m 24-jarigen.
12 t/m 17 jaar
Sla de grafiek Uren per week besteed aan beweegactiviteiten 2001 en 2024^ over en ga naar de datatabelSporten en fietsen zijn belangrijk voor jongeren
In 2024 halen Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) hun beweging voornamelijk uit sporten (gemiddeld 5 uur per week) en fietsen naar school en/of werk (3,5 uur per week). In 2001 waren dit ook de meest beoefende activiteiten door 12 t/m 17 jarigen. Wat opvalt, is dat het aandeel van fietsen is afgenomen en dat van wandelen is toegenomen tussen 2001 en 2024. Gymles is in 2019 voor het eerst uitgevraagd bij deze groep.
De totale tijd per week besteed aan beweegactiviteiten is ongeveer gelijk gebleven over de jaren. Zie ook de Themapagina kinderen en jongeren voor verdere cijfers voor beweegactiviteiten onder 0- t/m 24-jarigen.
18 t/m 64 jaar
Sla de grafiek Uren per week besteed aan beweegactiviteiten 2001 en 2024 over en ga naar de datatabelVolwassenen zijn meer gaan wandelen en sporten in de vrije tijd
In 2024 bewogen Nederlandse volwassenen (18 t/m 64 jaar) voornamelijk op het werk (gemiddeld 5,5 uur per week) en in de vrije tijd door te wandelen (gemiddeld ruim 3 uur per week) en te sporten (gemiddeld bijna 3 uur per week). In 2024 besteedden volwassenen iets minder tijd aan beweegactiviteiten dan in 2022 (18,2 uur vs 19 uur per week).
Ten opzichte van 2001 is het aantal uren per week besteed aan beweegactiviteiten gemiddeld met 1,3 uur gestegen in 2024 (16,9 vs 18,2 uur per week). Voor activiteiten op het werk en sporten gaat het om 1 uur meer en voor wandelen in de vrije tijd om bijna 1 uur per week. In onderstaand Excelbestand zijn de cijfers van de tussenliggende jaren te vinden.
Zie ook de Themapagina kinderen en jongeren voor verdere cijfers voor beweegactiviteiten onder 0- t/m 24-jarigen.
65 jaar en ouder
Sla de grafiek Uren per week besteed aan beweegactiviteiten 2001 en 2024 over en ga naar de datatabelOuderen wandelen en fietsen vooral
In 2024 haalden Nederlandse ouderen (65 jaar en ouder) hun beweging voornamelijk uit activiteiten in de vrije tijd, zoals wandelen (gemiddeld ruim 4 uur per week) en fietsen (gemiddeld ruim 2,5 uur per week). Zijn doen deze activiteiten nu meer dan in 2001. De gemiddelde tijd besteed aan sporten is meer dan verdubbeld , van gemiddeld 1 uur per week in 2001 naar ruim 2 uur per week in 2024.
Ten opzichte van 2001 is het aantal uren per week besteed door 65 plussers aan beweegactiviteiten gemiddeld met 6 uur gestegen in 2024 (11 vs 17 uur per week). Dit komt overeen met de waargenomen stijging over de tijd in het voldoen aan de Beweegrichtlijnen door ouderen.
* In het statistiekjaar 2020 werd de waarneming voor de Gezondheidsenquête verstoord door de coronacrisis. In een deel van het jaar was niet mogelijk om aan huis interviews af te nemen en kwam er dus alleen via internet respons binnen. Om hiermee om te kunnen gaan is het weegmodel van de Gezondheidsenquête aangepast voor het jaar 2020. Daarbij is gebruik gemaakt van tijdreeksmodellen om te kunnen corrigeren voor het wegvallen van een deel van de waarneming. Meer informatie hierover kunt u vinden in deze nota. Ook in 2021 had de waarneming voor de Gezondheidsenquête te kampen met verstoringen, als gevolg van corona(maatregelen). Daar is op dezelfde manier mee omgegaan als in 2020. Bij de interpretatie van de cijfers van 2020 en 2021 moet rekening worden gehouden dat de COVID-19-pandemie en de daarmee gepaard gaande maatregelen mogelijk invloed kunnen hebben gehad op het gedrag en de gezondheid van de geïnterviewde zelf.
Het invoeren en optimaliseren van de doelgroepenbenadering in 2021 heeft bij enkele uitkomstvariabelen invloed gehad op de cijfers. Er is door CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en Trimbos-instituut aanvullend onderzoek gedaan, waarbij de waarneemstrategie van 2021 is gesimuleerd op de data van 2014 tot en met 2019. Op die manier kon geschat worden hoe voor die jaren de uitkomsten op enkele kernvariabelen zouden zijn geweest als toen al de waarneemstrategie van 2021 was toegepast. Bij de kernvariabelen over het gebruik van niet-voorgeschreven medicijnen, roken, dagelijks roken, overmatig alcoholgebruik en het voldoen aan de beweegrichtlijnen werden in sommige jaren verschillen gevonden tussen de gepubliceerde en gesimuleerde uitkomsten. Deze verschillen werden met name in de jaren 2014 t/m 2017 gevonden. Over de aanvullende analyses is een nota geschreven, waarin wordt geadviseerd om uit te blijven gaan van de gepubliceerde cijfers van voorgaande jaren. Meer over deze analyse en de uitkomsten is te vinden in de nota: Dataverzamelingsproces Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2014-2021.
^ Vanaf 2019 zijn vragen over beweegonderwijs op school aan de vragenlijst toegevoegd om een beter beeld te krijgen van het beweeggedrag van jongeren. Dit wil zeggen dat aan jongeren vanaf 12 jaar die basisonderwijs, praktijkonderwijs, VMBO, HAVO, VWO of MBO volgen, vragen zijn toegevoegd over gymlessen op school en beweeg- en sportactiviteiten die zijn geregeld vanuit school. Hierdoor zijn de cijfers over de beweegrichtlijnen, met name die over jongeren, vanaf 2019 minder goed vergelijkbaar met de cijfers van voor 2019.
Tijd besteed aan beweegactiviteiten per week 2001-2022
Ervaren beperking bij activiteiten
Binnen de Nederlandse bevolking van 4 jaar en ouder ervaart in 2023 5% een ernstige beperking vanwege de gezondheid bij activiteiten die 'matige inspanning kosten' en 17% is beperkt bij deze activiteiten maar niet ernstig. Per leeftijdsgroep is dit respectievelijk 1% en 5% onder 4 t/m 17 jarigen en 4% en 16% onder 18 t/m 64 jarigen. Bij ouderen (65-plussers) liggen de percentages het hoogst, 11% ervaart een ernstige beperking bij activiteiten die 'matige inspanning kosten' en 34% is beperkt bij deze activiteiten maar niet ernstig. Deze percentages zijn vergelijkbaar of iets hoger voor activiteiten die men 'gewoonlijk doet',
Beperking in activiteiten die matige inspanning kosten
Sla de grafiek Voldoen aan de beweegrichtlijnen naar mate van beperking bij activiteiten die matige inspanning kosten, 2023 over en ga naar de datatabelMensen die beperkt zijn in activiteiten voldoen minder vaak
In 2023 voldeden volwassenen (18 t/m 64 jaar) minder vaak aan de beweegrichtlijnen wanneer zij vanwege de gezondheid een ernstige beperking ervaarden bij activiteiten die matige inspanning kosten (22%). Voor volwassenen die een beperking ervaren (maar niet ernstig) bij matige inspanning was dit 40%. Voor ouderen (65-plussers) was dit respectievelijk 6% en 30%. Deze percentages zijn per leeftijd voor een aantal groepen verschillend over de jaren (2015-2021), zie voor meer informatie onderstaand Exceldocument. De aantallen voor jeugdigen (4 t/m 17 jaar) met een ernstige beperking zijn te laag om cijfers voor te presenteren.
Beperking in activiteiten die men gewoonlijk doet
Sla de grafiek Voldoen aan de beweegrichtlijnen naar mate van beperking bij activiteiten die men gewoonlijk doet, 2023 over en ga naar de datatabelMensen die beperkt zijn in activiteiten voldoen minder vaak
In 2023 voldeden volwassenen (18 t/m 64 jaar) die een ernstige beperking ervaarden vanwege de gezondheid bij activiteiten die men gewoonlijk doet minder vaak aan de beweegrichtlijnen (27%). Onder ouderen (65-plussers) met een ernstige beperking voldeed maar 10%. Meer cijfers van eerdere jaren staan in onderstaand Exceldocument. De aantallen voor jeugdigen (4 t/m 17 jaar) met een ernstige beperking zijn te laag om cijfers voor te presenteren.
Bron: LSM-A Bewegen en Ongevallen/Leefstijlmonitor, RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), VeiligheidNL in samenwerking met CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), 2023
Methode: Sinds 2015 is tweejaarlijks nagevraagd of mensen vanwege hun gezondheid beperkingen ervaren bij lichamelijk activiteit. Deze beperking is nagevraagd voor activiteiten die men gewoonlijk doet, activiteiten die matige inspanning kosten en sinds 2017 ook bij het sporten.
Voldoen aan beweegrichtlijnen en wekelijkse sportdeelname voor ervaren beperking bij activiteiten 2015-2021
Vergelijking met andere kernindicatoren
Sportdeelname wekelijks
Sla de grafiek Voldoen aan de Beweegrichtlijnen naar wekelijkse sporter 2024 (bron 1) over en ga naar de datatabelWekelijkse sporters voldoen twee keer zo vaak
In 2024 voldoen wekelijkse sporters ruim twee keer zo vaak aan de Beweegrichtlijnen als mensen die niet wekelijks sporten. Tussen wekelijkse sporters en mensen die niet wekelijks sporten zijn de verschillen in het voldoen aan het onderdeel matig tot zwaar intensief bewegen (1) het grootst. De verschillen in het onderdeel spier- en botversterkende activiteiten (2) zijn ook aanwezig, maar kleiner.
Meer informatie over deze kernindicator is beschikbaar onder het thema 'sportdeelname wekelijks'.
Zitgedrag
Sla de grafiek Voldoen aan de beweegrichtlijnen naar minder/meer dan 9,1 uur zitten per dag 2023 (bron 2) over en ga naar de datatabelVoldoen aan de Beweegrichtlijnen is niet anders voor veel- en weinig-zitters
Nederlanders zitten gemiddeld 9,1 uur per dag. Mensen die weinig zitten (minder dan 9,1 uur per dag) voldoen net zo vaak aan de Beweegrichtlijnen als mensen die veel zitten (meer dan 9,1 uur per dag). Dit geldt ook voor beide onderdelen van de richtlijnen.
Meer informatie over deze kernindicator is beschikbaar onder het thema 'zitgedrag'.
Bron 1: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) i.s.m. het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), 2024
Bron 2: LSM-A Bewegen en Ongevallen/Leefstijlmonitor, RIVM, VeiligheidNL in samenwerking met CBS, 2023
Alle kernindicatoren
Internationale vergelijking
Internationale vergelijking van beweeggedrag
Het percentage van de bevolking dat aan de WHO (World Health Organisation ) beweegrichtlijnen voldoet is een van de indicatoren waarvoor gegevens worden verzameld door het netwerk van HEPA (Health Enhancing Physical Activity ) Focal PointsHet RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vertegenwoordigt Nederland in het monitoring netwerk van HEPA beleid en bewegen. Resultaten van de gegevensverzameling door de HEPA Focal Points worden door de WHO ontsloten via de European Health Information Gateway. Vanwege de diversiteit in vragenlijsten en verwerkingsmethoden in de verschillende landen is het momenteel nog erg lastig om vergelijkbare gegevens te presenteren.
Er loopt nu een initiatief van een aanzienlijk aantal EU (Europese unie) lidstaten, waaronder Nederland, om te komen tot vergelijkbare cijfers voor het percentage van de bevolking dat aan de WHO beweegrichtlijnen voldoet en een optimaal protocol voor toekomstige (objectieve) dataverzameling.
Beleid
Nationaal sport- en beweegbeleid (1)
Nationaal sport- en beweegbeleid
De beweegrichtlijnen, zoals geadviseerd door de Gezondheidsraad, zijn aangenomen door de minister van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en vormen een structureel onderdeel van het huidige sport- en beweegbeleid in Nederland.
In juni 2023 is het Actieplan Nederland Beweegt uitgebracht door het Ministerie van VWS. Met dit Actieplan beoogt VWS de juiste voorwaarden te creëren om bewegen gedurende de hele dag te stimuleren (o.a. via een gezonde leefomgeving) en het in beweging krijgen van Nederlanders zelf.
Het Actieplan focust zich op gezondheidswinst, specifiek bij de mensen die nu niet of weinig bewegen. Het meer in beweging krijgen van deze mensen kan veel gezondheidswinst opleveren en bestaande gezondheidsachterstanden verkleinen.
Het historisch overzicht nationaal sportbeleid geeft een kijk in het Nederlandse sportbeleid van 1940 tot nu.
Nationaal sport- en beweegbeleid (2)
Nationaal sport- en beweegbeleid
Op 1 april 2023 is het Sportakkoord II van start gegaan. Dit akkoord loopt tot en met eind 2026. De strategische partners van het sportakkoord (het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), de Vereniging Sport en Gemeenten/Vereniging van Nederlandse Gemeenten, NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie) en de Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS)) hebben drie ambities geformuleerd: het fundament op orde, een groter bereik en meer (zichtbare) betekenis. De strategieën die hiervoor zijn opgesteld zijn ondergebracht onder zes thema’s:
|
|
|
|
|
|
De Kernindicator Voldoen aan Beweegrichtlijnen wordt gebruikt voor de monitoring van het Sportakkoord II binnen het thema Inclusie en diversiteit. Door de indicatoren uit te splitsen naar doelgroepen, kan in beeld worden gebracht hoe het sport- en beweeggedrag is in verschillende groepen in Nederland.
Nationaal sport- en beweegbeleid (3)
Nationaal preventieakkoord
Nationaal sport- en beweegbeleid is daarnaast terug te vinden in het Nationaal PreventieakkoordAgenda Fiets 2017-2020 kent acht doelen:
- Nederland toonaangevend Fietsland
- Meer ruimte voor de fiets in steden
- Kwaliteitsimpuls op drukke en kansrijke regionale fietsroutes
- Optimaliseren overstap fiets-ov-fiets en auto-fiets
- Gerichte stimulering van fietsen
- Minder fietsslachtoffers
- Minder gestolen fietsen
- Versterken kennisinfrastructuur
Internationaal sport- en beweegbeleid
International sport- en beweegbeleid
Zowel vanuit de Europese Commissie als vanuit de WHO (World Health Organisation ) zijn de afgelopen jaren beleidsstukken geschreven over sporten en bewegen. Vanuit de EU (Europese unie) bijvoorbeeld het EU 'Work Plan for Sport 2017-2020', waarin voor deze periode de focus wordt gelegd op (1) integriteit in de sport, (2) de economische dimensie van sport en (3) sport en maatschappij. Het Global Action Plan on Physical Activity 2018-2030 van de WHO noemt vier strategische doelen:
- Een actieve samenleving
- Een actieve omgeving
- Een actieve populatie
- Actieve systemen
Het lange termijn doel dat hiermee wordt nagestreefd is een relatieve daling van 15% in het aandeel volwassenen dat niet voldoet aan de WHO beweegrichtlijnen.
Meer informatie
- Sport op de kaart: fietsgebruik per Nederlandse gemeente
- Factsheet: Cycling in the Netherlands
- Bekijk de trend in de toekomst van de Kernindicator Beweeggedrag in de Sport Toekomstverkenning
- Lees meer over de Leefstijlmonitor
- Lees meer over sport in de praktijk en sportbeleid: allesoversport.nl
- Voldoe jij aan de Beweegrichtlijnen? Doe de test bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen
- Gezondheidsraadadvies: Beweegrichtlijnen 2017
M. Duijvestijn (RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
M.S. van Mourik-Boelema (RIVM)