Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in 2017 onderzoek gedaan naar gebruik en veiligheid van doping en sportvoedingssupplementen in de breedtesport. Uit dit onderzoek blijkt dat het gebruik van doping (zoals anabole steroïden of amfetamine) en sportvoedingssupplementen (zoals een pre-workout product, cafeïnesupplement of stacker) in de breedtesport in Nederland laag is. Ook blijkt dat er gezondheidsklachten worden gemeld na het gebruik van doping of sportvoedingssupplementen. Het kan dan gaan om braken, duizeligheid, een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Voor dit onderzoek werden gegevens uit verschillende bronnen in kaart gebracht afkomstig van NVIC, NVWA, Gezondheidsraad en RIVM.
De drie hoofdvragen van het onderzoek waren:
- Wat weten we over het gebruik van sportprestatieverhogende middelen (doping en sportvoedingssupplementen) in de breedtesport in Nederland?
- Wat weten we over het gebruik van (sport)voedingssupplement met risico-ingrediënten (waaronder dopingstoffen) in Nederland?
- Leidt dit gebruik tot gezondheidsrisico’s bij de betreffende gebruikers?
Definities
Topsport: internationaal op het hoogste seniorenniveau (EK's, WK's en Olympische Spelen) sport bedrijven, binnen een erkend topsportprogramma.
Breedtesport is alle sport die niet onder topsport valt.
Doping zijn stoffen en methoden, zoals anabole steroïden, groeihormonen, amfetamine of EPO die verboden zijn door WADA en op de dopinglijst voorkomen.
Onder sportvoedingssupplementen verstaan we eet- of drinkwaren, zoals een pre-workout product of een supplement met creatine, cafeïne of eiwit, bedoeld als aanvulling op de normale voeding.
Sportprestatieverhogende middelen zijn zowel doping als voedingssupplementen die worden gebruikt om een slank of gespierd lichaam te krijgen, of om de duurprestatie te verbeteren.
Begeleidingscommissie
Onderstaande experts hebben kritische input geleverd op de tussentijdse resultaten en het eindrapport.
- Olivier de Hon, Nederlandse Dopingautoriteit
- Pim de Ronde, Anabolenpoli en Spaarne Gasthuis
- Ronald Wouters, NL Actief (voorheen Fit!vak)
- Carolien Versantvoort, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
- Sita Veenstra, sportdiëtiste
- Antoinette van Riel & Chantal Roelen, Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum
- Kirsten de Klein, Kenniscentrum Sport