Op deze pagina wordt het beweeggedrag van Nederlandse kinderen van 0 tot en met 3 jaar uiteengezet.  Beweegactiviteiten, zitgedrag en zitactiviteiten worden voor de totale leeftijdsgroep en voor 0 t/m 1 jarigen en 2 t/m 3 jarigen gepresenteerd.

> Beweegactiviteiten
> Zitgedrag
> Zitactiviteiten

Samenvatting

Onder kinderen van 0 t/m 3 jaar zijn wandelen in de vrije tijd en buitenspelen de meest voorkomende beweegactiviteiten. Dit is het geval voor zowel kinderen in de leeftijdsgroep 0 t/m 1 jaar als voor kinderen in de leeftijdsgroep 2 t/m 3 jaar. Onder de 2- t/m 3-jarigen doet een groter aandeel van de kinderen wekelijks aan fietsen in de vrije tijd, wandelen en fietsen naar de opvang en sporten dan onder 0- t/m 1-jarigen.

Gemiddeld besteden 0- t/m 3-jarigen 3,7 uur per dag aan zitten. Kinderen van 0 t/m 1 jaar zitten iets minder dan kinderen van 2 t/m 3 jaar. Daarnaast besteden kinderen van 2 t/m 3 jaar meer tijd aan zitten op weekenddagen dan op doordeweekse dagen.

De activiteiten die kinderen van 0 t/m 3 jaar zittend uitvoeren zijn voornamelijk televisie kijken en overige activiteiten. De kinderen in de leeftijdsgroep 2 t/m 3 jaar besteden meer tijd aan zitten tijdens het televisie kijken en spelen op computer/smartphone/tablet dan kinderen in de leeftijdsgroep 0 t/m 1 jaar. De jongste leeftijdsgroep besteedt wel meer tijd zittend tijdens vervoer dan de oudere groep.

Beweegactiviteiten

Beweegactiviteiten

Sla de grafiek Wekelijkse beweegactiviteiten, 2023 over en ga naar de datatabel

Wandelen en buitenspelen belangrijke beweegactiviteiten

Van de verschillende beweegactiviteiten werden in 2023 door kinderen van 0 t/m 3 jaar oud wandelen in de vrije tijd (94%), buitenspelen op de opvang (90%) en buitenspelen (87%) het vaakst wekelijks gedaan. Sporten, zwemmen en fietsen naar de opvang werden minder vaak wekelijks beoefend. Alle activiteiten (behalve zwemmen) werden vaker wekelijks beoefend door kinderen van 2 t/m 3 jaar oud dan door 0- t/m 1-jarigen.

Zie voor eerdere meetjaren het onderstaande Excelbestand.

Overig

Download cijfers uit eerdere meetjaren

Beweegactiviteiten zijn ook gemeten in 2019 en 2021.

Deze cijfers zijn te vinden in het Excelbestand dat hieronder te downloaden is. 

Extra cijfers bewegen en zitten 0-3 jaar, 2019-2023

Zitten

Zitgedrag

Uren zitten

Sla de grafiek Aantal uren zitten, 2023 over en ga naar de datatabel

0- t/m 3-jarigen zitten ruim 3,5 uur per dag

In 2023 zaten kinderen van 0 t/m 3 jaar oud gemiddeld 3,7 uur per dag. De allerjongsten (0 t/m 1 jaar oud) zaten iets minder dan de kinderen van 2 t/m 3 jaar oud. Voor kinderen van 2 t/m 3 jaar oud geldt dat zij in het weekend langer zaten dan doordeweeks. Bij de allerjongsten is er geen verschil tussen de week- en weekenddagen te zien.

Zie voor eerdere meetjaren het onderstaande Excelbestand.

Overig

Download cijfers uit eerdere meetjaren

Zitgedrag is ook gemeten in 2019 en 2021.

Deze cijfers zijn te vinden in het Excelbestand dat hieronder te downloaden is. 

Extra cijfers bewegen en zitten 0-3 jaar, 2019-2023

Zitactiviteiten

Zitactiviteiten

Sla de grafiek Uren per dag besteed aan zitactiviteiten, 2023 over en ga naar de datatabel

Minste tijd zittend besteed aan de computer

In 2023 besteedden kinderen van 0 t/m 3 jaar oud de minste zittijd per dag aan computer/smartphone/tablet (0,3 uur), vergeleken met andere zitactiviteiten. Aan televisie kijken en zittend vervoer werd meer tijd besteed (voor beide 0,8 uur per dag). Kinderen van 2 t/m 3 jaar besteedden meer tijd aan de computer/smartphone/tablet en de televisie dan de allerjongsten. De meeste tijd werd zittend besteed aan overige activiteiten (1,8 uur).

Zie onderstaand Excelbestand voor eerdere meetjaren.

Overig

Download cijfers uit eerdere meetjaren

Zitactiviteiten zijn ook gemeten in 2019 en 2021.

Deze cijfers zijn te vinden in het Excelbestand dat hieronder te downloaden is. 

Extra cijfers bewegen en zitten 0-3 jaar, 2019-2023

Bronvermelding

LSM-A Bewegen en Ongevallen/Leefstijlmonitor, RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), VeiligheidNL en CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek), 2019-2023

De beweegcijfers worden doorgaans gerapporteerd o.b.v. van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor. Hier is echter voor een afwijkende bron gekozen (Aanvullende module van de Leefstijlmonitor (LSM-A) Bewegen en Ongevallen) vanwege de mogelijkheid om uit te splitsen naar type onderwijs. Cijfers voor de totale groep wijken daardoor af van de cijfers die te vinden zijn bij de Kernindicatoren op deze website.