Ik heb een vraag over...


> Het onderzoek

> Vragenlijst

> Dagboek

> Beweegmeter

               - Wanneer en hoelang de beweegmeter dragen

               - Beweegmeter is verloren/stuk

               - Beweegmeter tijdens sport- en wateractiviteiten

> Overige vragen

Algemeen over het onderzoek


Wat is het doel van EUPASMOS?

Het doel van EUPASMOS is om een vergelijkbare monitor van sport-, beweeg- en zitgedrag in te zetten in alle Europese lidstaten. Hiervoor wordt de kwaliteit van verschillende vragenlijsten over sport-, beweeg- en zitgedrag in kaart gebracht en wordt onderzocht hoe men tot vergelijkbare cijfers kan komen over sport-, beweeg- en zitgedrag. Tegelijkertijd wordt dit onderzoek in Nederland gebruikt om te onderzoeken hoe het meten van beweeg- en zitgedrag van de Nederlandse bevolking verbeterd kan worden.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Voorafgaand aan het onderzoek geeft u toestemming om uw gegevens te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar (het meten van) beweeg- en zitgedrag in Nederland en Europa. Uw privacy is volledig gewaarborgd, zie ook de privacyverklaring van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De onderzoeksgegevens worden zodanig bewerkt dat zij niet herleidbaar zijn tot individuele personen. Uw contactgegevens worden verwijderd zodra dit onderzoek is afgerond.

Wat moet ik naar jullie terugsturen?

Wij vragen u om de beweegmeter, de heupband, de polsband en het dagboek naar ons terug te sturen in de retourenvelop die u heeft ontvangen.

Ik heb de retourenvelop weggegooid, wat nu?

Als u dit aan ons laat weten (inclusief uw adres), dan sturen wij u een nieuwe envelop toe.

Ik heb de beweegmeter terug gestuurd, maar niets meer gehoord. Klopt dat?

Dat kan kloppen. Wij versturen geen bevestiging als wij de beweegmeter ontvangen. Dus als u niets hoort, kunt u er vanuit gaan dat wij de beweegmeter in goede orde hebben ontvangen. Nadat u de beweegmeter aan ons heeft terug gestuurd, ontvangt u de cadeaukaart. Omdat de data eerst verwerkt moet worden, kan dit even duren.

Wanneer ontvang ik de cadeaukaart?

U ontvangt de cadeaukaart nadat u de beweegmeter aan ons heeft terug gestuurd. Omdat de data eerst verwerkt moet worden, kan dit even duren.

Wanneer komen de resultaten van het onderzoek op de website?

De resultaten van EUPASMOS worden in 2020 verwacht. Zodra er resultaten beschikbaar zijn, zullen die op deze website worden gepubliceerd.

 

Vragenlijst


De vragenlijst loopt vast, wat nu?

Het kan helaas voorkomen dat de vragenlijst vastloopt. Voor een goede werking van de vragenlijst kunnen wij een aantal tips geven:

  1. Zorg voor een goede internetverbinding. Werkt u via wifi, zorg dan dat u een sterk signaal heeft. Nog beter is het om met een vaste internetverbinding via een internetkabel te werken.
  2. Probeer een ander apparaat. Het kan voorkomen dat de vragenlijst vastloopt op een tablet, maar het wel goed doet op een laptop of computer (PC).
  3. Probeer een andere internetbrowser. Het kan voorkomen dat de vragenlijst vastloopt in Internet Explorer, maar het wel goed doet via Google Chrome, Mozilla Firefox, of Safari.

De vragen in de vragenlijst lijken soms heel erg op elkaar, klopt dat?

Dat klopt. De vragenlijst bestaat uit vijf verschillende deelvragenlijsten. Deze verschillende deelvragenlijsten worden in Europa gebruikt om een inschatting te maken van het sport-, beweeg- en zitgedrag van de bevolking. Deze deelvragenlijsten kunnen erg op elkaar lijken, maar zijn toch nét anders. Wij vragen u daarom de vragen goed te lezen en alle vragen te beantwoorden.

Ik heb de vragenlijst weggeklikt, wat nu?

Als u de vragenlijst per ongeluk heeft weggeklikt, raden wij u aan om de link naar de vragenlijst (www.formdesk.nl/rivm/EUPASMOS) opnieuw te openen in dezelfde internetbrowser (eg. Explore, chrome, firefox, ect.) als waar u de vorige keer in heeft gewerkt. Of de antwoorden zijn opgeslagen, hangt af van uw browser-instellingen. Als uw antwoorden niet meer zichtbaar zijn, zult u de vragenlijst helaas opnieuw moeten invullen.

Ik krijg bij het veld uren of minuten een melding 'invoer verplicht', hoe kan dit?

Wanneer u een activiteit alleen voor een aantal uren of een aantal minuten doet, bijvoorbeeld een half uur, dan vult u een nul in bij het veld 'uren' en 30 bij het veld 'minuten'. Wanneer u een activiteit bijvoorbeeld 1 uur doet, dan vult u 1 in bij het veld 'Uren' en 0 bij het veld 'minuten'.

Dagboek


Wat moet ik doen als ik ben vergeten het dagboek in te vullen?

Als u het dagboek bent vergeten in te vullen, vragen wij u om de desbetreffende tijden alsnog zo goed mogelijk te schatten en in te vullen. Het is voor ons erg belangrijk om deze informatie te hebben, dus een schatting is beter dan geen informatie.

Beweegmeter


Wanneer ontvang ik de beweegmeter?

U ontvangt de beweegmeter, inclusief instructies en een retourenvelop binnen enkele weken na het invullen van de vragenlijst. Wij versturen de beweegmeter in een envelop naar uw huisadres. Als u in de vragenlijst heeft aangegeven dat u de beweegmeter in een bepaalde periode niet kunt dragen, dan zorgen wij ervoor dat u de meter niet in die periode ontvangt.

Wat meet de beweegmeter?

De beweegmeter meet versnellingen van het lichaam, waarmee we het verschil kunnen zien tussen inactiviteit (zitten/liggen), licht-intensieve activiteiten (zoals staan en koken) en matig- en zwaar-intensieve activiteiten (zoals fietsen en sporten). We weten op basis van de beweegmeter niet precies wat u heeft gedaan, daarom vragen wij u om een aantal activiteiten te noteren in het dagboek. Er zit geen GPS in de beweegmeter, uw locatie wordt dus niet bepaald.

Is het gebruik van de beweegmeter schadelijk voor mijn gezondheid?

De beweegmeter meet alleen de versnellingen van het lichaam. Hierbij gebeurt er niets wat schadelijk zou kunnen zijn voor uw gezondheid.

Wanneer en hoelang de beweegmeter dragen


Wanneer mag ik beginnen met het dragen van de beweegmeter?

Wij vragen u om zo snel mogelijk na ontvangst te beginnen met het dragen van de beweegmeter. U kun de beweegmeter in de ochtend om doen.

Hoeveel dagen moet ik de beweegmeter dragen?

Wij vragen u om de beweegmeter 7 opeenvolgende dagen en nachten te dragen. Als u bijvoorbeeld op maandagochtend bent begonnen met het dragen van de beweegmeter, dan stopt u een week later op de maandagochtend.

Wanneer mag ik stoppen met het dragen van de beweegmeter?

Na 7 dagen en nachten kunt u stoppen met het dragen van de beweegmeter. Op dag 8 kunt u de beweegmeter in de ochtend afdoen. Dit staat ook aangegeven in het dagboek.

Hoeveel uur per dag moet ik de beweegmeter dragen?

Wij vragen u om de beweegmeter 24 uur per dag te dragen.

Wat moet ik doen als ik ben vergeten de beweegmeter te dragen?

Als u de beweegmeter bent vergeten te dragen, vragen wij u om de beweegmeter zo snel mogelijk weer om te doen. U kunt in het dagboek noteren van hoe laat tot hoe laat u de meter niet heeft gedragen, met als reden “vergeten.”

De beweegmeter is verloren/stuk

 

Wat moet ik doen als ik de beweegmeter heb verloren?

Als u de beweegmeter hebt verloren vragen wij u om contact met ons op te nemen.

Wat moet ik doen als ik denk dat de beweegmeter kapot is?

U kunt controleren of de beweegmeter het nog doet door de meter te schudden en te kijken of er een lampje knippert (dit kan even duren). Als u een lampje ziet, is de beweegmeter niet beschadigd. U kunt de beweegmeter gewoon blijven dragen. Zou u dit wel willen noteren in het dagboek? Als u geen lampje ziet knipperen, vragen wij u om contact met ons op te nemen.

De beweegmeter tijdens sport- en wateractiviteiten
 

Kan ik de beweegmeter omhouden tijdens het sporten?

Ja, in principe kunt u de beweegmeter omhouden tijdens het sporten. Alleen bij water-gerelateerde sporten (bijvoorbeeld zwemmen of surfen) moet u de beweegmeter afdoen. U kunt dit noteren in het dagboek. Tijdens contactsporten zoals kickboksen of rugby kunt u de beweegmeter het beste achter op de rug dragen in plaats van op de heup. Als u klaar bent met deze contactsport, draagt u de beweegmeter weer op de heup.

Kan ik de beweegmeter omhouden tijdens het douchen of zwemmen?

Nee, tijdens water-gerelateerde activiteiten (zoals douchen, zwemmen, surfen of een saunabezoek) moet u de beweegmeter af doen. U kunt dit noteren in het dagboek.

Wat moet ik doen als de beweegmeter nat is geworden?

U kunt controleren of de beweegmeter het nog doet door de meter te schudden en te kijken of er een lampje knippert (dit kan even duren). Als u een lampje ziet, is de beweegmeter niet beschadigd. U kunt de beweegmeter gewoon blijven dragen. Noteer dit wel in het dagboek. Als u geen lampje ziet knipperen, vragen wij u om contact met ons op te nemen.

Overige vragen


Ik ga vliegen, kan ik de beweegmeter omhouden?

Tijdens de douanecontrole op het vliegveld doet u de beweegmeter tijdelijk af (u kunt de meter meenemen in uw handbagage). Daarna kunt u de beweegmeter weer om doen. U kunt dit noteren in het dagboek.

Ik heb een afspraak bij de dokter/ziekenhuis, kan ik de beweegmeter omhouden?

Bij medische onderzoeken waarbij gebruik wordt gemaakt van straling, zoals een MRI-scan of röntgenfoto, doet u de beweegmeter tijdelijk af. U kunt dit noteren in het dagboek.