Op deze pagina staan de cijfers van de indicator 'Gemiddelde afstand over de weg tussen huis en sportaccommodatie '. Deze indicator wordt gebruikt voor het monitoren van het thema Ruimte voor sport van het Sportakkoord II.

Bron: Database SportAanbod (DSA) (Mulier instituut)

Methode: Methoden en bronnen | Afstand tussen huis en sportaccommodatie

Nieuwe cijfers verwacht: 2025

Cijfers van de indicator

Landelijke cijfers

Skip chart Gemiddelde afstand tot sportaccommodatie, 2015-2023 and go to datatable

Kortste afstand naar fitnessaccommodaties

De gemiddelde afstand tot sportaccommodaties varieerde in 2023 van 1,3 km tot 6,1 km.  De kortste afstanden zijn naar fitnesslocaties, sporthallen, voetbalvelden en tennisbanen. De afstand naar golfbanen was het grootst.

*  In 2015: Openbaar zwembad. In 2023: Openbaar, semi-openbaar en overige zwembaden

Cijfers per kenmerk van gemeenten

Stedelijkheid

Skip chart Gemiddelde afstand tot sportaccommodatie naar stedelijkheid, 2023 and go to datatable

Afstanden voor meeste sporten korter in stedelijke gebieden

Voor de meeste sportaccommodaties is de afstand in niet-stedelijke gebieden het grootst. Deze verschillen zijn bij tennis en voetbal niet te zien.

*  Openbaar, semi-openbaar en overige zwembaden

Inwonertal gemeente

Skip chart Gemiddelde afstand tot sportaccommodatie naar inwonertal, 2023 and go to datatable

Voor veel sporten is de afstand korter bij een groter inwonertal

Mensen die in een gemeente wonen met een klein inwonertal moeten vaak een langere afstand afleggen als zij gebruik willen maken van sportaccommodaties. Voor tennis en voetbal zijn geen verschillen in afstand te zien tussen gemeenten met verschillende inwoneraantallen.

*  Openbaar, semi-openbaar en overige zwembaden

Krimp-/anticipeerregio

Skip chart Gemiddelde afstand tot sportaccommodatie naar krimpstatus**, 2023 and go to datatable

Grotere afstanden tot accommodaties in krimp- en anticipeerregio's

Voor fitness, golf, hockey en korfbal geldt dat de afstand tot de sportaccommodatie groter is in de krimp- en anticipeerregio's dan in overige regio's. Er zijn nagenoeg geen verschillen te zien tussen de regio's voor tennis en voetbal.  Ook voor de afstand tot een sporthal of zwembad geldt dat de verschillen tussen de regio's klein zijn.

*  Openbaar, semi-openbaar en overige zwembaden

** Een krimpgebied is een gebied dat te maken heeft met bevolkingsdaling. Een anticipeergebied is een regio waar in de toekomst krimp wordt verwacht. De Nederlandse overheid hanteert een lijst met krimpgebieden en anticipeergebieden  welke daardoor extra aandacht krijgen (bv ontzien bij bezuinigingen).

Cijfers per gemeente

Sport op de kaart

De afstand tot sportaccommodaties is ook per gemeente weergegeven. Het betreft de afstand tot een sporthal, een accommodatie voor fitness, hockey, golf, korfbal, tennis, voetbal en een zwembad. Deze cijfers zijn per type accommodatie en per gemeente te vinden via Sport op de kaart.

Meer informatie

Monitoring Sportakkoord II

De indicator op deze pagina wordt gebruikt om de voortgang van het Sportakkoord II (SAII) te monitoren. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) brengt lange-termijn-indicatoren in beeld, waarbij een verandering op de lange-termijn beoogd wordt. Deze cijfers kunnen niet direct worden verbonden aan de acties van het SAII, maar geven wel inzicht in de context van het thema. Voor een overzicht van alle thema’s en de bijbehorende indicatoren, zie de webpagina Monitoring Sportakkoord II of de publicatie Lange-termijn-indicatoren voor monitoring van Sportakkoord II.

Het thema Ruimte voor sport en bewegen van het sportakkoord gaat over het creëren van een toekomstbestendige sportinfrastructuur. Er wordt gewerkt aan een infrastructuur die uitnodigt, faciliteert en toegankelijk is voor iedereen. Op deze pagina staan de indicatoren die worden gebruikt om dit thema te monitoren.