Keuzes voor sportbeleid

Sportbeleid geïnspireerd op het perspectief Leef mee zal volgens de experts negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en autonomie van Nederlanders (opgave van Voel je fit). Wanneer beleving centraal komt te staan, zal de passieve sportconsumptie op de bank, tribune, gamend of langs de lijn verder toenemen. In extreme vorm te omschrijven als ongezond (zit)gedrag.

Andersom, als de focus in het sportbeleid komt te liggen op gezondheid en autonomie vanuit het perspectief Voel je fit, dan neemt de beleving van sport hoogstwaarschijnlijk af. Bij dit perspectief staan het individu, de eigen gezondheid en het eigen lichaam namelijk centraal. Hierdoor gaat er veel tijd en energie naar het zelf bewegen en blijft er weinig tijd en aandacht over voor de beleving van sport als toeschouwer.

In grote lijnen lijkt er een spanning tussen gezond en flexibel enerzijds en de beleving van sport anderzijds. Dat wil overigens niet zeggen dat er op individueel niveau geen interesse voor beide terreinen kan zijn. Dit komt bijvoorbeeld in beeld bij leefstijlsporters, die hun eigen ‘sportvoorbeelden’ volgen via sociale media en zelf ook actief zijn met het delen van hun leefstijl met anderen, zoals Fajah Lourens op mykillerbodymotivation.com.

Goede voorbeelden voor verbinding

Alhoewel er spanning lijkt te zijn tussen Voel je fit en Leef mee, zijn er wel degelijk diverse manieren om de perspectieven te verbinden.

Actieve supporters op side-events

Beleving, gezondheid en autonomie kunnen beter op elkaar aansluiten door ervoor te zorgen dat supporters actiever worden. Bijvoorbeeld door:

  • supporters met hun favoriete sporters mee te laten spelen en hen zo te stimuleren gezond te leven, naar voorbeeld van Football Fans in Training;
  • locaties voor evenementen en/of de routes daarnaartoe beweegvriendelijker te maken;
  • het inbouwen van het sporten en bewegen van bezoekers voor, tijdens of na sportevenementen.

Voorbeelden van side-events en breedtesportevenementen die aan een (top)sportevenement zijn gekoppeld:

  • De Brooks 10k Champions Run tijdens het EK Atletiek in Amsterdam (2016): zowel beginnende als ervaren lopers konden over een deel van het EK-parcours lopen, waar kort daarvoor nog de Europese atleten liepen.
  • WK shorttrack in Rotterdam (2017): een schaatsbaan met clinics en het beoefenen van andere wintersporten zoals bobsleeën of skiën.
  • De Olympic Experience tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016): het zelf beoefenen van olympische sporttakken en het volgen van de verrichtingen van TeamNL op het Scheveningse strand.

Waan je topsporter met VR

Met toepassingen waarbij zowel gezondheid en autonomie als beleving worden gecombineerd biedt VR (virtual reality) kansen. De autonome sporter kan namelijk van VR gebruikmaken om thuis op een gewenst tijdstip te trainen of op een laagdrempelige manier meerdere vormen van sport te beoefenen. Ook in de beleving van sport krijgt VR een steeds belangrijkere rol. Mogelijk geschikte toepassingen van VR zijn:

  • De eigen prestaties vergelijken met die van een sportidool in een virtuele omgeving. Een goed voorbeeld hiervan is Zwift, een nieuwe fietstrainerssoftware met een online fietswereld (zie voor  een indruk Zwift op Facebook).
  • Met VR-brillen en -sensoren kan mogelijk ook de fysieke activiteit tijdens het spelen van e-sports gestimuleerd worden.