Thumbnail

De plaats van Nederland op de internationale medaillespiegel, Olympische sporten

 

Deze kernindicator sluit aan bij de top-10 ambitie van Nederland. Met de top-10 ambitie wordt gestreefd om structureel tot de tien beste topsportlanden ter wereld te behoren.

Bron: Gracenote/NOC*NSFNederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie, 2001-2018
Meetjaar: 2018
Nieuwe cijfers: 2019

Overzicht

De internationale medaillespiegel is één van de 20 kernindicatoren voor het landelijk monitoren van sport en bewegen. Op welke plek staat Nederland op de medaillespiegel ten opzichte van andere landen? Deze cijfers worden gepresenteerd voor Olympische- en Paralympische sporten en voor volwassenen en jeugd apart.

Heden, verleden en toekomst

Internationale medaillespiegel

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

9e plaats voor Nederland op de internationale medaillespiegel

Op 1 januari 2018 stond Nederland op een gedeelde 9e plaats op de internationale medaillespiegel voor Olympische sporten. Tussen 2001 en 2018 is de plaats van Nederland op de internationale medaillespiegel voor Olympische sporten stabiel en variërend tussen de 6de en 19de plaats. Olympische sporters stonden er op 1 januari 2015 het best voor sinds 2001 met een 6e plaats. 

In de Sport Toekomstverkenning is geconcludeerd dat het in de toekomst lastig zal zijn voor Nederland om de top 10-positie te behalen en te behouden. Doordat Nederland op het gebied van economische groei en bevolkingsgroei achterblijft bij de concurrentie.

Bron: Gracenote/NOC*NSFNederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie, 2001-2018.

Methode: Peildatum 1 januari van het betreffende jaar. Deze zogenoemde relatieve medaillespiegel wordt samengesteld aan de hand van het totaal aantal gewonnen medailles (goud, zilver, brons) door Nederlandse sporters op de Olympische of Paralympische Spelen, maar ook de gewonnen medailles voor Olympische disciplines op wereldkampioenschappen. In onderstaand document is te vinden welke sporten Olympisch of Paralympisch zijn.

Lijst Topsport- en Internationale Wedstrijdsportdisciplines 2017-2020

Internationale medaillespiegel Paralympische sporten

paralympisch grafiek

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

11e plaats voor Nederland op de internationale medaillespiegel

Op 1 januari 2018 stond Nederland op de 11e plaats op de internationale medaillespiegel voor Paralympische sporten. Vanaf 2007 is er data beschikbaar over de prestaties van de Paralympische sporters in de disciplines op de wereldkampioenschappen. De 9e positie van Paralympische sporters op 1 januari 2017 is de beste notering sinds 2007.

 

Internationale medaillespiegel junioren

Weergave optie...

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

12e plaats voor jeugd op de internationale medaillespiegel 

Op 1 januari 2018 stond Nederland op een gedeelde 12e plaats op de internationale medaillespiegel voor Olympische sporten. Dit is gebaseerd op het totaal aantal gewonnen medailles (goud, zilver en brons) behaald tijdens Wereld Junior Kampioenschappen (WJK's) in 2017. Wat betreft Europese kampioenschappen, behaalden Nederlandse jeugdsporters een gedeelde 12e plaats op de medaillespiegel. Dit is gebaseerd op het totaal aantal gewonnen medailles tijdens Europese Junior Kampioenschappen (EJK's) voor Olympische sporten in 2017. 

Focus op ontwikkeling van jeugdige sporters

De focus bij talentontwikkeling ligt op het ontwikkelen van de jeugdige sporter en niet (zozeer) op presteren zoals bij de senioren. Per sport verschilt het of EJK’s en WJK’s ‘ervaringsevenementen’ of ‘prestatie evenementen’ zijn. De voorspellende waarde van prestaties op jeugdevenementen voor toekomstige prestaties verschilt per sport en per evenement.

A. Doeleman (NOC*NSFNederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie)