English instructions and information
Op deze pagina is informatie te vinden voor deelnemers aan het Beweegonderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in samenwerking met GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) Haaglanden en GGD Hollands Midden. Voor onderzoek naar de gezondheid van de Nederlandse bevolking is het belangrijk om beweeggedrag goed te meten. Daarom doen de GGD en het RIVM aanvullend onderzoek op de Gezondheidsmonitor vragenlijst met een beweegmeter. Met een beweegmeter kunnen we zitten, staan, lopen en fietsen meten. Hierdoor krijgen we een nog beter beeld van de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijke bijdrage aan het gezondheidsbeleid in Nederland.
Instructie beweegmeter
Hoe draagt u de beweegmeter?
U draagt de beweegmeter onder uw kleren, op de huid. De beweegmeter is dan bijna niet zichtbaar.
De beweegmeter wordt door middel van een doorzichtige plakker op het been vastgeplakt. Dit is een flexibele, elastische plakker waarmee u alle bewegingen kunt blijven maken die u normaal ook maakt.
Instructievideo voor het opplakken van de beweegmeter
In de onderstaande instructievideo en in de opplakinstructie (zie onder de video) wordt uitgelegd hoe u de beweegmeter opplakt.
Instructievideo beweegmeter
In deze instructievideo wordt uitgelegd hoe u de beweegmeter opplakt.
VOICE-OVER: Leg de beweegmeter en de plakker naast u neer.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
In beeld: een vrouw volgt telkens de instructies op.
VO: Verwijder de wit met groene kant van de plakker.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
VO: Plak de beweegmeter met de kant van de pijl op de witte lijn in het midden van de plakker.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
VO: Plaats de plakker op het midden van uw rechterbovenbeen tussen uw knie en heup in, met de ronde kant richting uw heup.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
VO: Verwijder nu de andere kant van de plakker door de twee delen vanaf het midden naar de zijkanten los te trekken.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
VO: Strijk vervolgens met uw hand over de plakker, zodat hij goed op de huid plakt. Het is niet erg als er wat lucht onder de plakker zit.
♪ MUZIEK DOOFT UIT ♪
Beeldtekst: Deze video is geproduceerd door het CBS in het kader van de Beweegmeterpilot.
Opplak instructie beweegmeter
Hieronder leggen we uit hoe de beweegmeter moet worden opgeplakt.
Op www.sportenbewegenincijfers.nl/beweegonderzoek-rivm staat ook een instructie video.
Benodigde materialen uit de envelop
- Beweegmeter in beschermhoesje
- Plakkers (Tegaderm)
|
|
Stap 1. Leg de beweegmeter en één van de plakkers uit de envelop op tafel. Opplakken kan het best zittend gedaan worden. |
||
Stap 2. Verwijder de wit met groene kant van de plakker, waarop het cijfer 1 staat. |
||||
Stap 3. Leg de plakker met de plakzijde naar boven op tafel. Plak de beweegmeter in het beschermhoesje met de kant van de pijl op de witte lijn in het midden van de plakker. |
||||
Stap 4. Plaats de plakker op het midden van het rechter bovenbeen, tussen knie en heup in, met de ronde kant van de beweegmeter richting de heup. De beweegmeter in het beschermhoesje raakt hierna dus het boven been. Verwijder vervolgens het plastic aan de andere kant van de plakker waar het cijfer 2 op staat door de twee delen vanaf het midden naar de zijkanten los te trekken. |
||||
Stap 5. Strijk daarna met de hand over de plakker zodat hij goed op de huid plakt. Het is niet erg als er wat lucht onder de plakker zit. De beweegmeter zou nu zo moeten zitten als op de afbeelding hiernaast. |
Wat meet de beweegmeter precies?
De beweegmeter meet alleen uw beweging. Dit wordt gedaan door naar de stand van uw been te kijken. De beweegmeter registreert of u loopt, staat, ligt of zit. De beweegmeter kan niet registreren welke activiteit of sport u precies doet. Daarnaast neemt de beweegmeter ook geen geluid op en ook niet waar u bent. De beweegmeter is niet verbonden met het internet en uw beweeginformatie wordt op het apparaat zelf opgeslagen.
Wie doen er mee?
Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft willekeurig een aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over de gehele regio’s van GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) Haaglanden en GGD Hollands Midden. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.
Als u heeft aangegeven mee te willen doen aan het Beweegonderzoek, betekent dit dus niet dat u automatisch geselecteerd bent. Als u wel geselecteerd bent, ontvangt u van ons een bevestigingsbrief.
Hoe doe ik mee?
Als u heeft aangegeven aan het eind van de Gezondheidsmonitor mee te willen doen aan het Beweegonderzoek en hiervoor geselecteerd bent, ontvangt u een envelop van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hierin vindt u alles wat u nodig heeft om mee te doen. Voor dit onderzoekt draagt u 7 volledige draagdagen een beweegmeter op uw bovenbeen (7x24 uur). Tijdens het dragen noteert u op de dagen dat u heeft gesport ook wat gegevens in het beweegdagboekje.
Wilt u eerst meer weten? Lees dan verder en kijk bij de veel gestelde vragen.
Over het beweegonderzoek:
Als u bent uitgenodigd om de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 in te vullen, en dus 18 jaar of ouder bent, krijgt u aan het einde van de vragenlijst de vraag of u mee wilt doen aan het Beweegonderzoek. Uit alle personen die hebben aangegeven mee te willen doen trekken we vervolgens een steekproef. Als u hierin bent geselecteerd, dan wordt u uitgenodigd om een week lang een beweegmeter te dragen.
Nadat wij de beweegmeter weer terug ontvangen hebben sturen wij zo spoedig mogelijk de beloning op.
Over privacy:
Er wordt vertrouwelijk met uw gegevens omgegaan. De gegevens van de beweegmeter worden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek)) met een unieke code gekoppeld aan de antwoorden in de vragenlijst van de GM.
De beweegmeter is niet verbonden met internet. Nadat de beweegmeter is teruggestuurd worden de gegevens direct op een veilige server gezet. De data is alleen via een versleuteld nummer naar u te herleiden met behulp van een koppeltabel die extra beveiligd is opgeslagen. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)’en hebben hier geen toegang toe.
Over de beweegmeter: ActivPAL
De beweegmeter meet de stand van je been, dus het apparaat registreert of iemand zit, staat of aan het bewegen is.
De beweegmeter heeft geen gps, dus registreert niet waar je bent
De beweegmeter neemt geen geluid op
De beweegmeter kan niet verbonden worden met andere apparaten (geen internet of bluetooth). Uw beweeginformatie wordt op het apparaat zelf opgeslagen.
Uw beweeginformatie wordt op het apparaat zelf opgeslagen.
De beweegmeter meet de beweging met een versnellingsmeter. De meter bevat verder geen andere sensoren zoals een gps, camera of microfoon en is niet verbonden met internet (geen wifi en geen bluetooth).
Nee, de beweegmeter maakt geen geluid.
Nee, de beweegmeter meet niks zoals hartslag, geluid of gps
Nee, dat stoort niet.
Over het dragen van de beweegmeter:
Tijdens dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van de ActivPAL. Dit is een beweeg- en versnellingsmeter. Deze meet uw bewegingen door de versnelling van uw been en bepaald van elk moment tijdens de meetweek of u loopt, fietst, staat, zit of ligt.
Wij vragen u de meter met een sticker op het bovenbeen te plakken (zie handleiding). Dit zijn speciale medische stickers die ook vaak gebruikt worden in ziekenhuizen.
Om een zo goed mogelijke meting te doen, is het belangrijk dat u de beweegmeter gedurende de hele meetperiode draagt. Als het echt nodig is kunt u de beweegmeter wel afdoen en daarna opnieuw bevestigen met de meegeleverde plakkers.
Ja, zeker. Het is veilig de beweegmeter te dragen. Daarnaast is inzicht in beweeggedrag van iedereen (of u nou veel of weinig beweegt) erg belangrijk voor ons.
Dit komt vaker voor en is niet erg. Houd het goed in de gaten. Als de jeuk of het ongemak erger wordt, dan raden we aan de sticker af te doen en de meter met een schone, nieuwe plakker weer op te doen.
Dit kan veroorzaakt worden door haren of vuil op het bovenbeen. Het kan helpen om het oppervlak waar de sticker zit te scheren en/of schoon te maken met alcohol of babydoekjes. Zorg dat de huid goed droog is voordat de sticker weer opgeplakt wordt. Het is geen probleem als de meter op het andere been geplakt wordt.
Haal de beweegmeter eraf en plak deze met een nieuwe plakker opnieuw op. Als de irritatie blijft zou je de beweegmeter op uw andere been kunnen plakken. Als de pijn of huidirritatie aanhoudt en/of ondragelijk wordt, adviseren we om de meter af te doen en de huid te wassen met lauwwarm water. Neem contact met ons op.
Om huidirritatie direct onder de beweegmeter te voorkomen kan er een heel dun watje tussen de huid en de beweegmeter bevestigd worden. Plak dit samen vast met een nieuwe sticker.
Ja, dat mag.
Nee dat mag niet. U moet de beweegmeter er dan afhalen en erna weer opnieuw opplakken, met behulp van de extra plakstickers.
Nee, dat zou niet moeten gebeuren.
Ja, dat kan.
Ja, dat kan.
Ja, dat kan
Nee, dat raden we af. U moet de beweegmeter er dan afhalen en erna weer opnieuw opplakken, met behulp van de extra plakstickers.